Gotowane jajka, jedna puszka i widelec. Tyle wystarczy, by zrobić pyszną pastę do pieczywa

Dodano:
Pasta jajeczno-rybna Źródło: Shutterstock / Yulia Furman
Z czym zrobić dobre kanapki? Proponuję prostą pastę. Zrobicie ją z gotowanych jajek i produktu z puszki. Wystarczy dosłownie 5 minut, a kanapki wyjdą niepowtarzalne i nadzwyczaj smaczne.

Jeśli znudziły wam się już kanapki z szynką czy żółtym serem, postawcie na pastę. Możecie ją zrobić z różnych składników, więc może mieć mnóstwo wariantów i smaków. Jedno jest pewne, takie kanapki będą oryginalne, niepowtarzalne i smaczne. U mnie w domu znikają z talerzy w ekspresowym tempie.

Z jakich składników można zrobić pastę do pieczywa?

Pastę do pieczywa można zrobić z przeróżnych składników. Ważne by były na tyle miękkie i delikatne, by rzeczywiście dały się rozdrobnić, czy też rozgnieść na kremową masę. Dobrze w tej roli sprawdzą się więc: twaróg, jajka ugotowane na twardo, gotowane mięso, ryby wędzone i z puszki, pieczone warzywa, warzywa strączkowe.

By składniki dobrze się połączyły i zamieniły w pyszne smarowidło, należy do nich dodać trochę majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego. Smak pasty można wzbogacić dodatkiem czosnku, zieleniny, musztardy czy chrzanu. Całość należy zaś doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, solą, pieprzem, wędzoną papryką.

Jak zrobić pożywną pastę z jajkami?

Podstawą mojej pysznej pasty są jajka. Gotuję je na twardo, studzę, obieram i siekam w drobną kostkę. Teraz dodaję do niej odsączonego tuńczyka z puszki. Składniki rozgniatam widelcem, ale niezbyt dokładnie, bo lubię gdy pasta nie jest zbyt gładka. Na koniec składniki mieszam ze śmietaną i majonezem i doprawiam do smaku. Pasta jest wyrazista, pożywna i bardzo smaczna.

Przepis: Pasta jajeczno-rybna

Smarowidło do pieczywa z gotowanych jajek i tuńczyka z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • wędzona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka z puszki dokładnie odsącz z zalewy.
  2. Łączenie składnikówTuńczyka z puszki i jajka umieść w miseczce. Rozgnieć przy pomocy widelca. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku.

Pasta jajeczno-rybna – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy sporządzaniu pożywnej pasty jajeczno-rybnej.

  • Zamiast śmietany i majonezu do pasty można dodać trochę twarożku albo jogurtu naturalnego.
  • Pasta będzie miała pełniejszy smak, gdy dodacie do niej trochę posiekanej cebuli lub szczypiorku albo ogórka kiszonego.
  • Pastę jajeczno-rybną warto doprawić do smaku papryką wędzoną czy odrobiną papryki ostrej. Dzięki temu smarowidło do pieczywa nabierze wyrazu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...