Gotowane jajka, jedna puszka i widelec. Tyle wystarczy, by zrobić pyszną pastę do pieczywa
Jeśli znudziły wam się już kanapki z szynką czy żółtym serem, postawcie na pastę. Możecie ją zrobić z różnych składników, więc może mieć mnóstwo wariantów i smaków. Jedno jest pewne, takie kanapki będą oryginalne, niepowtarzalne i smaczne. U mnie w domu znikają z talerzy w ekspresowym tempie.
Z jakich składników można zrobić pastę do pieczywa?
Pastę do pieczywa można zrobić z przeróżnych składników. Ważne by były na tyle miękkie i delikatne, by rzeczywiście dały się rozdrobnić, czy też rozgnieść na kremową masę. Dobrze w tej roli sprawdzą się więc: twaróg, jajka ugotowane na twardo, gotowane mięso, ryby wędzone i z puszki, pieczone warzywa, warzywa strączkowe.
By składniki dobrze się połączyły i zamieniły w pyszne smarowidło, należy do nich dodać trochę majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego. Smak pasty można wzbogacić dodatkiem czosnku, zieleniny, musztardy czy chrzanu. Całość należy zaś doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, solą, pieprzem, wędzoną papryką.
Jak zrobić pożywną pastę z jajkami?
Podstawą mojej pysznej pasty są jajka. Gotuję je na twardo, studzę, obieram i siekam w drobną kostkę. Teraz dodaję do niej odsączonego tuńczyka z puszki. Składniki rozgniatam widelcem, ale niezbyt dokładnie, bo lubię gdy pasta nie jest zbyt gładka. Na koniec składniki mieszam ze śmietaną i majonezem i doprawiam do smaku. Pasta jest wyrazista, pożywna i bardzo smaczna.
Przepis: Pasta jajeczno-rybna
Smarowidło do pieczywa z gotowanych jajek i tuńczyka z puszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majonezu
- wędzona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka z puszki dokładnie odsącz z zalewy.
- Łączenie składnikówTuńczyka z puszki i jajka umieść w miseczce. Rozgnieć przy pomocy widelca. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku.
Pasta jajeczno-rybna – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy sporządzaniu pożywnej pasty jajeczno-rybnej.
- Zamiast śmietany i majonezu do pasty można dodać trochę twarożku albo jogurtu naturalnego.
- Pasta będzie miała pełniejszy smak, gdy dodacie do niej trochę posiekanej cebuli lub szczypiorku albo ogórka kiszonego.
- Pastę jajeczno-rybną warto doprawić do smaku papryką wędzoną czy odrobiną papryki ostrej. Dzięki temu smarowidło do pieczywa nabierze wyrazu.